+359887260560
30th май 2024

VAG|AUDI Техническа Информация

Всмукателните колектори на двата реда цилиндри, при V6 TDI двигателите на VAG, разполагат със завихрящи клапи, които се регулират безстепенно. Оста на завихрящите клапи се контролира от управляващия серво мотор, посредством свързваща щанга. За да осъществява тази процедура, серво моторът се управлява от централния компютърен блок (ECU). Интегриран в мотора сензор дава непрекъсната информация за актуалната позиция на завихрящите клапи.

Позиция при ниски обороти

Завихрящите клапи са напълно затворени, когато двигателят е в режим празен ход и ниски обороти. Това създава условия за високо ниво на завихряне на въздуха, което води до по-добро образуване на горивната смес (съотношение въздух/бензин – AFR). Завихрящите клапи са напълно отворени при стартиране на двигателя, авариен режим и при подаване на пълна газ.

Позиция при високи обороти

Започвайки от около 1250 оборота, завихрящите клапи се отварят безстепенно. Това допринася за по-доброто пълнене на горивната камера с въздух, резултат от увеличението на обема на колектора.

Макро анализ на завихрящите клапи

Безстепенните завихрящи клапи са отлети върху ос, която е интегрирана във всмукателния колектор. Клапите се регулират от електрически мотор. Те позволяват количеството на входящия въздух да бъде определено спрямо скоростта и натоварването на двигателя. По този начин се постигат както по-висока мощност и въртящ момент, така и по-ниски стойности на замърсяване (емисии). Електрическият мотор се контролира от централния компютърен блок, който получава обратна информация за позицията на клапите от интегрирания в серво мотора потенциометър.

Нашите Партньори

AirShox EU ALL Ltd RIGHTS RESERVED

HI